Козунак в тенджера

21/04/2019
ВИОЛЕТА МАТЕВА
отВИОЛЕТА МАТЕВАЕксперт39051694
"Вие козунака го оставете на нас - щом сме казали в тенджера, значи в тенджера се прави "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене45 мин.
  • Общо75 мин.
  • Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо592
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло мляко се натрошава маята, добавя се захарта и разбъркваме с 2 с.л. брашно на кашичка. Оставя се да шупне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто.

В тестото сипваме маслото, а после с олио се измесва, като се разтяга и сгъва докато усвои мазнината. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си.

Разделя се на три части. Оформят се дълги фитили, които се сплитат на плитка, а тя се навива на охлюв.

В тенджерка с диаметър 20 см, върху хартия за печене, се поставя тестото и отново втасва на топло за 30 минути. Намазва се леко с разбит жълтък с малко олио и поръсваме кафява захар. Набождат се и сушени череши.

Поставя се тенджерата в загрята фурна на 170 градуса, печем до златиста коричка. Тенджерата да е с метални дръжки, за да не се разтопят.

След 20-та минута се покрива с фолио да не изгори, а на дъното на фурната се поставя канче до половината с вода. Пробва се дали е готов козунакът, като се набоде с дървено шишче, да няма тесто по него.

В трите фитила може да поставите плънка по избор, като стафиди, захар, орехи, шоколад.

Аз поставих парченца мармалад на калъп. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

ВИОЛЕТА МАТЕВА
Благодаря Йоли ,днес качих снимка и в разрез ,само ще споделя че на вкус по нищо не отстъпва на тези козунаци които се месят с 6 или 5 яйца само виж снимката тя показва какво се получава от това тесто А в комбинация с мармалад е трепач Успех и да споделиш :)))
1
0
Йозлям Кадирова
Изглежда страхотен! Благодаря за споделената рецепта, ще я пробвам задължително!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв