Начин на приготвяне
В топло мляко се натрошава маята, добавя се захарта и разбъркваме с 2 с.л. брашно на кашичка. Оставя се да шупне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто.
В тестото сипваме маслото, а после с олио се измесва, като се разтяга и сгъва докато усвои мазнината. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на три части. Оформят се дълги фитили, които се сплитат на плитка, а тя се навива на охлюв.
В тенджерка с диаметър 20 см, върху хартия за печене, се поставя тестото и отново втасва на топло за 30 минути. Намазва се леко с разбит жълтък с малко олио и поръсваме кафява захар. Набождат се и сушени череши.
Поставя се тенджерата в загрята фурна на 170 градуса, печем до златиста коричка. Тенджерата да е с метални дръжки, за да не се разтопят.
След 20-та минута се покрива с фолио да не изгори, а на дъното на фурната се поставя канче до половината с вода. Пробва се дали е готов козунакът, като се набоде с дървено шишче, да няма тесто по него.
В трите фитила може да поставите плънка по избор, като стафиди, захар, орехи, шоколад.
Аз поставих парченца мармалад на калъп.
Коментари