Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш»Ябълков сладкиш с карамел и орехи

Ябълков сладкиш с карамел и орехи

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Ябълков сладкиш с карамел и орехи5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"А понякога всичко, от което имаме нужда, за да се почувстваме добре, е добра дума и парче ябълков сладкиш с карамел и орехи"

Необходими продукти

  • ябълки - 2 бр.
  • орехи - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • сода бикарбонат - 1 и 1/2 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • канела - 1 с.л.
  • какао - 15 г
  • пудра захар - за поръсване
  • за карамела
  • масло - 20 г
  • захар - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд смесваме яйцата със захарта и киселото мляко. Разбъркваме добре. Към сместа прибавяме и олиото, което отново разбъркваме. Добавяме и брашното.

Накрая поставяме и хлебната содата, като разпръскваме навсякъде, а не слагаме на едно място.

Всичката тази смес се разбъркват много добре.

Готовата смес разделяме на две. Едната част оставяме настрана, а в другата смес поставяме канелата и какаото.

Приготвяме карамел, като в касерола поставяме първо маслото и след като се поразтопи, поставяме и захарта.

Разпределяме захарта навсякъде по касеролата, за да може по-лесно да се разтопи. Разтапянето трябва да е на слаб огън.

След като е готов карамелът, премахваме от котлона и го изсипваме в съда, в който ще печем сладкиша.

Най-отдолу в съда сме поставили хартия за печене, както и по стените на самия съд. Оставяме настрана, за да изстине карамелът. През това време почистваме и нарязваме ябълките на полумесеци.

Когато е изстинал карамелът, поръсваме със смлените орехи и започваме да нареждаме ябълките. Върху тях изсипваме бялата смес, а върху нея и какаовата.

Поставяме във фурната и печем на 180 градуса за около 50 минути. След като извадим готовия ябълков сладкиш, поставяме на подложка и покриваме с вестник и отгоре с хавлиена кърпа. Оставяме така за около 30 минути, поръсваме с пудра захар и нарязваме.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: