Начин на приготвяне
Обелете и почистете ябълките от семкитеи дръжките. Направете същото с джинджифила. Нарежете на ситно, засипете ваниловата и обикновената захар, сока от лимон и водата. Поставете на котлона, за да заври.
Ябълките трябва да се карамелизират и да станат меки, за да може да приготвите ябълково пюре. Следете да не изгорят. Щом са готови, пасирайте с помощта на пасатор.
Пригответе тестото като първо разбивете захарта с яйцата. Добавете солта. Бавно добавете млякото и олиото без да спирате да разбивате. Към тази яйчена смес прибавете малко по малко брашното, предварително смесено с бакпулвера. Разбъркайте добре.
Изсипете сместа за разкошния ябълков сладкиш в тава 28 см, която вече сте поръсили с мазнина и брашно и сте застлали с хартия за печене. Печете за половин час на 180 градуса.
Когато е готов, оставете за още пет минути на отворена врата да си обере топлото. Охладете на решетка.
Разрежете готовия блат по средата. С помощта на лъжица или шпатула нанесете от пюрето върху едната част, а отгоре поставете другата.
Загрейте фурната на 200 градуса за да приготвите хрупкавата коричка на този прекрасен сладкиш. В подходяща купа разбийте пудрата захар с яйцето. Добавете маслото малко по малко, може да го нарежете на парченца. Разбийте много добре без прекъсване.
Наситнете орехите, сипете в получената смес, добавете и ваниловата захар. Хубаво объркайте и намажете върху втората част от разрязания блат.
Печете за около 10 мин. или до запичане на коричката. Извадете и оставете да изстине.
Когато ябълковият сладкиш с орехи и джинджифил е охладен, нарежете и поднесете!