Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак на конци в машина за хляб

Козунак на конци в машина за хляб

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Козунак на конци в машина за хляб3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
1
"Толкова е лесен и толкова хубав, че обещаваме вече да правим козунаци само по тази рецепта"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр., от които 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 100 мл
  • прясна мая - 30 г
  • масло - 100 г
  • захар - 150 г за сладък козунак, за не толкова сладък 100 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилова захар - 1 бр.
  • лимони - 0.5 бр. кората (настъргана)
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото, прибавете маята и 3 с.л. от общото количество брашно, разбъркайте да се разтвори маята и покрийте с кърпа, оставете да втаса.

През това време разбийте яйцата (без 1-я жълтък) със захарта, ваниловата захар и настърганата на ситно ренде лимонова кора.

Прибавете втасалата мая и разбъркайте, сипете сместа в контейнера на машината. Отделно пресейте брашното и добавете солта, разбъркате и ги прибавете при течните съставки.

Нагласете машината на програма сладък хляб, изберете цвят светъл (LIGHT) и включете машината.

Разтопеното, но леко охладено масло, се добавя на 3 пъти по време на месенето на програмата (в началото по средата и 5 минути преди края на месенето.

След 1 час месене и втасване, извадете тестото и оформете на три фитила, като преди да ги сплетете ги усучете, доколкото е възможно.

Премахнете лопатките за месене и поставете оформения козунак в контейнера.

Малко преди да започне да пече машината, намажете козунака с разбития жълтък с 1 с.л. прясно мляко, поръсете със навлажнена с няколко капки вода, захар и оставете да извърши и последния си етап машината – печене, до край.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: