Козунак на конци в машина за хляб

08/04/2019
Мария Симова
отМария СимоваЧирак7395711
"Толкова е лесен и толкова хубав, че обещаваме вече да правим козунаци само по тази рецепта"
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене180 мин.
  • Общо210 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 694
  • Преглеждания за месеца85
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр., от които 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 100 мл
  • прясна мая - 30 г
  • масло - 100 г
  • захар - 150 г за сладък козунак, за не толкова сладък 100 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилова захар - 1 бр.
  • лимони - 0.5 бр. кората (настъргана)
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото, прибавете маята и 3 с.л. от общото количество брашно, разбъркайте да се разтвори маята и покрийте с кърпа, оставете да втаса.

През това време разбийте яйцата (без 1-я жълтък) със захарта, ваниловата захар и настърганата на ситно ренде лимонова кора.

Прибавете втасалата мая и разбъркайте, сипете сместа в контейнера на машината. Отделно пресейте брашното и добавете солта, разбъркате и ги прибавете при течните съставки.

Нагласете машината на програма сладък хляб, изберете цвят светъл (LIGHT) и включете машината.

Разтопеното, но леко охладено масло, се добавя на 3 пъти по време на месенето на програмата (в началото по средата и 5 минути преди края на месенето.

След 1 час месене и втасване, извадете тестото и оформете на три фитила, като преди да ги сплетете ги усучете, доколкото е възможно.

Премахнете лопатките за месене и поставете оформения козунак в контейнера.

Малко преди да започне да пече машината, намажете козунака с разбития жълтък с 1 с.л. прясно мляко, поръсете със навлажнена с няколко капки вода, захар и оставете да извърши и последния си етап машината – печене, до край.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар