Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Плетен козунак по рецепта на баба

Плетен козунак по рецепта на баба

редакция:
Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9394k7k6
Плетен козунак по рецепта на баба
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Козунак, какъвто сама баба може да направи - пухкав, на конци и толкова вкусен, че не просто не можеш да му устоиш."

Необходими продукти

  • яйца - 5 бр., от тях си оставяме 2 жълтъка за намазване
  • масло - 125 г
  • мая - 1 кубче
  • захар - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 700 мл
  • брашно - 1. 7 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 1 чаена чаша мляко си разтваряме маята, като добавяме 1 чаена лъжица захар, 1.ч.л сол и малко брашно.

Разбъркваме добре и оставяме да втаса.

След като е втасало прибавяме останалото мляко, което трябва да е топло, разбитите яйца и разтопеното масло.

Всичко това разбъркваме и към него започваме да прибавяме брашното.

Оформя се меко тесто, което оставяме да втаса.

Месим за втори път отново с олио и отново оставяме да втаса.

Аз ползвах форми за козунаци от магазина за еднократна употреба.

Оформянето става, като тестото късаме на парчета, които разтягаме на масата във вид на руло.

Вземаме три такива направени рула и изплитаме.

След това поставяме по формите и оставяме да втаса.

Намазваме бабиния плетен козунак с жълтък, поръсваме със захар и поставяме в печката. Печем козунака на 160 градуса.

Вижте също как да си направите козунак в хлебопекарна на конци или любимия мързелив козунак без месене.

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не се слага сол при маята когато се приготвя закваската защото солта спира процеса на шупване. Солта се слага в брашното!
15.04.2025 16:02