Начин на приготвяне
В топлата вода се натрошава 20 г мая, добавя се захар, брашно 3-4 с.л. и разбъркваме добре. Оставя се на топло да шупне.
Сипва се брашно в тава, в средата чукваме яйцата, добавя се активираната мая, олио, сол и отново с вилица се разбърква топка тесто, което се замесва на средно меко тесто. Намазва се отгоре с олио и оставяме да втаса 30-40 минути.
Приготвя се плънка от натрошено сирене и 1 яйце. Втасалото тесто се разделя на две части, а всяка се разделя на още 2, общо 4 топки.
Върху повърхност, поръсена с брашно, се точи правоъгълна кора с размер 1 педя на 2 широка. Намазва се с олио, поръсваме с част от плънката, отгоре се нарежда 2 кора, олио и плънка.
Двете кори една върху друга се навиват на руло, нарязваме на пънчета и нареждаме в тава 30 см върху хартия за печене. Останалите топки се оформят по същия начин.
Оставя се на топло да почине тестото и тавата да се изпълни за 15 минути. С четка се намазва с разбит жълтък, кисело мляко и олио.
Поръсваме сусам и печем тутманика на 180 градуса, до готовност около 40 минути. Изважда се, напръсквам с хладка вода и покриваме с кърпа за 5 минути.
Начупваме тутманика и хапваме за закуска с кисело мляко!
Класическият домашен тутманик е чуден.