Начин на приготвяне
Пресният лук се измива и нарязва на дребно и се слага в тиган със загрято олио. Запържва се за кратко и към него се прибавя почистеният от жилки и измит лапад. След като омекне лападът, тиганът се дръпва от котлона.
В купа се разбиват яйцата с помощта на вилица. Към тях се прибавят киселото мляко с разтворената в него сода и натрошеното сирене. Сместа се разбърква и от нея се заделя около една чаша. Към останалата се прибавя запърженият лапад и плънката се разбърква отново.
Намазва се дъното на тава и се слагат няколко листа от корите за баница, като се намачкват небрежно. Корите се напръскват или намазват с олио, след което се слага от зелената смес, като се разпределя равномерно на всякъде по корите за баница.
Отгоре се нареждат отново няколко намачкани листа, след това олио, плънка и така до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с кори, намазани с мазнина, и със заделената част от плънката (без лапад).
Баницата с лапад се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до като получи златист загар. Вкусна закуска, поднесена с чаша айрян.
Коментари