Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Различна пролетна мусака с лапад

Различна пролетна мусака с лапад

Различна пролетна мусака с лапад
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Победителят сред пролетните мусаки - на вашето внимание Различна пролетна мусака с лапад"

Необходими продукти

  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 3 стръка
  • моркови - 1 бр.
  • тиквички - 1 малка
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • лапад - 2 шепи
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • копър - 1 връзка
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Двата вида лук и морковът се нарязват на дребно и задушават в мазнина направо в тавата за печене. Тиквичката се нарязва на кубчета и се слага също в тавата.

Зеленчуците се разбъркват на няколко пъти и след като омекнат, към тях се прибавя измитият ориз заедно с 1 чаена чаша вода.

Когато оризът попие водата, се слага почистеният от жилки лапад, нарязаният копър и пасиран един домат.

Ястието с лапад се овкусява със сол и смлян черен пипер.

В тавата се наливат още три чаени чаши вода, всичко се разбърква и тавата се слага във фурната. Пролетната мусака се пече на 200 °C около 45 минути.

През това време се приготвя заливката. За целта в купа се разбиват двете яйца. Содата се разбърква в киселото мляко и след като шупне, се прибавя към разбитите яйца заедно с брашното.

Когато мусаката без месо е готова, се залива с приготвената смес и тавата се връща отново във фурната да се запече, докато се стегне заливката на различна пролетна мусака с лапад и получи приятен загар.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: