Начин на приготвяне
Двата вида лук и морковът се нарязват на дребно и задушават в мазнина направо в тавата за печене. Тиквичката се нарязва на кубчета и се слага също в тавата.
Зеленчуците се разбъркват на няколко пъти и след като омекнат, към тях се прибавя измитият ориз заедно с 1 чаена чаша вода.
Когато оризът попие водата, се слага почистеният от жилки лапад, нарязаният копър и пасиран един домат.
Ястието с лапад се овкусява със сол и смлян черен пипер.
В тавата се наливат още три чаени чаши вода, всичко се разбърква и тавата се слага във фурната. Пролетната мусака се пече на 200 °C около 45 минути.
През това време се приготвя заливката. За целта в купа се разбиват двете яйца. Содата се разбърква в киселото мляко и след като шупне, се прибавя към разбитите яйца заедно с брашното.
Когато мусаката без месо е готова, се залива с приготвената смес и тавата се връща отново във фурната да се запече, докато се стегне заливката на различна пролетна мусака с лапад и получи приятен загар.