Френска ябълкова пита

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Френска ябълкова пита
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Колкото пъти да казваме да на тази френска ябълкова пита, ще е малко"

Необходими продукти

  • брашно - 1. 5 ч.ч.
  • сол - ¼ ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • канела - 0. 5 ч.л.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • масло - 125 г студено
  • вода - 2 с.л. ледена
  • плънка
  • ябълки - 900 г
  • захар - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • сладко от дюли - 0. 5 бурк.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В блендер поставете захарта и солта, разбъркайте. Добавете студеното масло, нарязано на малки кубчета, ваниловата захар и канелата, разбъркайте отново. Прибавете брашното и бъркайте, докато се получи смес на едри гранули.

Добавете ледената вода, една по една лъжичките, като след всяка разбъркват, докато се получи топка тесто. Завийте тестото със стреч фолио и го поставете в хладилника за 60-90 минути.

През това време обелете ябълките, срежете ги на две половини и им премахнете сърцевината, нарежете ги на тънки филийки. Извадете тестото и го разточете върху стреч фолио на кора, по-голяма от дъното на тавата, за да оформите борд на стените на тавата.

Поставете кората тесто в тава, постлана с хартия за печене и оформете борда, надупчете с вилица кората на повечко места. Намажете кората с 2-3 с.л. сладко от дюли, отгоре подредете резените ябълки, като ги застъпвате.

Поръсете ги със захарта, поставете нарязаните кубчетата масло отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 190 градуса фурна. Печете приготвения ябълков сладкиш до златист загар на ръбчетата на ябълките.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: