Начин на приготвяне
В блендер поставете захарта и солта, разбъркайте. Добавете студеното масло, нарязано на малки кубчета, ваниловата захар и канелата, разбъркайте отново. Прибавете брашното и бъркайте, докато се получи смес на едри гранули.
Добавете ледената вода, една по една лъжичките, като след всяка разбъркват, докато се получи топка тесто. Завийте тестото със стреч фолио и го поставете в хладилника за 60-90 минути.
През това време обелете ябълките, срежете ги на две половини и им премахнете сърцевината, нарежете ги на тънки филийки. Извадете тестото и го разточете върху стреч фолио на кора, по-голяма от дъното на тавата, за да оформите борд на стените на тавата.
Поставете кората тесто в тава, постлана с хартия за печене и оформете борда, надупчете с вилица кората на повечко места. Намажете кората с 2-3 с.л. сладко от дюли, отгоре подредете резените ябълки, като ги застъпвате.
Поръсете ги със захарта, поставете нарязаните кубчетата масло отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 190 градуса фурна. Печете приготвения ябълков сладкиш до златист загар на ръбчетата на ябълките.