Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Традиционни пържени кюфтета

Традиционни пържени кюфтета

Традиционни пържени кюфтета
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Наречете ни традиционалисти, но ние традиционните пържени кюфтета ги обичаме точно така"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г смес
  • лук - 1 глава стар
  • прясно мляко - 200 мл
  • сухар - 2 филийки
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 и 1/2 с.л.
  • кимион - 1/2 к.л. смлян
  • кориандър - 1/2 к.л. смлян
  • черен пипер - 1 к.л.
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - за овалване
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се налива прясното мляко, а в него се поставят сухарите.

В друга дълбока купа се поставя каймата. Към нея се прибавя почистеният и нарязан на ситно стар лук, содата, подправките и едно яйце.

През това време сухарите вече са омекнали, отцеждат се от млякото и се надробяват към каймата. Ако каймата е от магазина, тя почти винаги е солена и не необходимо да се добавя сол.

Всички продукти се омесват добре, купата се похлупва и поставя в хладилника за няколко часа.

След това в тиган се сгорещява олио. С мокри ръце се гребва от каймата и се оформят кюфтета.

Кюфтетата се овалват в брашно и пускат в тигана да се пържат първо от едната страна, после и от другата. Когато са готови, се поставят върху домакинска хартия, за да се отстрани от тях излишната мазнина.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: