Начин на приготвяне
Почистеното зеле се нарязва на ситно и се задушава с 1 – 2 супени лъжици растително масло и малко подсолена вода до омекване, след което се смесва с ориза, сварен през това време в малко подсолена вода.
Прибавят се гъст сос бешамел, приготвен от маслото, брашното и млякото, отделно изпържения лук, черен пипер, магданоз, сол и яйцата.
Ако сместа е рядка, се прибавя и малко галета.
От тази смес се правят кюфтета, които се панират в разбитите яйца, а след това в смесените брашно и галета и се изпържват в останалото растително масло.
Зеленчуковите кюфтенца се поднасят топли с кисело мляко и салата по избор.
Към всяка порция кюфтета от прясно зеле може да се прибави настърган кашкавал.