Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хачапури»Грузински хачапури

Грузински хачапури

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Грузински хачапури
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Прословутите грузински хачапури ще намерят място и на вашата трапеза с помощта на тази изпитана рецепта"

Необходими продукти

  • масло - 30 г
  • брашно - 400 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 200 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - шипка
  • За пълнежа
  • извара - 200 г
  • кашкавал - 250 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 6 бр.
  • шарена сол - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото разтапяме и по малко добавяме брашното върху плота, и го поръсваме с бакпулвера.

В брашното правим кладенче и поставяме киселото мляко, яйцето, солта и разтопеното масло.

Замесваме меко тесто. С него си оформяме на 6 топки, които слагаме в хладилник. След това разточваме всяка топка в елипсовидна форма, оформяме ръб на тестото, като подгъваме краищата му средата. Така заприличва на пиде.

В съд настъргваме кашкавала, добавяме изварата, пожелание и солта. Изсипваме пълнежа в направената хачапури от тесто и го разпределете равномерно.

Поставяме в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути. След това вадим, чукваме по 1 яйце едно, като се стремите жълтъците да останат цели.

Поставяме отново във фурната и печем още 10 минути. След като ги извадим, поръсваме с шарена сол.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: