Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Фокача»Фокача с маслини, айран и брашно от лимец

Фокача с маслини, айран и брашно от лимец

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Фокача с маслини, айран и брашно от лимец
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 равна ч.л.
  • микс от семена - 1 с.л.
  • вода - 180 мл
  • извара - 2 с.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л. + 1 за поръсване отгоре
  • риган
  • маслини - 10 бр.
  • лимецово брашно - 320 г
  • царевично брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В чаша от 200 мл с две супени лъжици кисело мляко се добавя сода и разбъркваме да шупне. Допълва се до горе с хладка вода и сипваме в купа.

Добавят се зехтин, извара, семена, сол и брашно от лимец, а после и две супени лъжици царевично брашно. Получава се гъста каша, която се сипва в намаслена и поръсена с царевично брашно тавичка ( диаметър 24 см).

Отгоре с нож се маркира разрези като листо и нареждаме парчета обезкостени маслини. Поръсва се с риган и струя зехтин.

Печем приготвената фокача в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути, като към 20 минути се изважда и надупчва с дървено шишче, да не се пука, но пак леко се пропука и проба с клечка да излезе суха.

Изважда се на решетка, леко охладена се нарязва на триъгълни парчета.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: