Начин на приготвяне
В чаша от 200 мл с две супени лъжици кисело мляко се добавя сода и разбъркваме да шупне. Допълва се до горе с хладка вода и сипваме в купа.
Добавят се зехтин, извара, семена, сол и брашно от лимец, а после и две супени лъжици царевично брашно. Получава се гъста каша, която се сипва в намаслена и поръсена с царевично брашно тавичка ( диаметър 24 см).
Отгоре с нож се маркира разрези като листо и нареждаме парчета обезкостени маслини. Поръсва се с риган и струя зехтин.
Печем приготвената фокача в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути, като към 20 минути се изважда и надупчва с дървено шишче, да не се пука, но пак леко се пропука и проба с клечка да излезе суха.
Изважда се на решетка, леко охладена се нарязва на триъгълни парчета.