Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и добавете захарта. Направете кладенче в центъра. Объркайте ваниловата есенция, разбитите яйца, жълтъка и около 50 мл мляко.
Сипете получената смес в кладенчето. Добавете стопеното масло и разбийте до получаване на гладко тесто.
Прибавете постепенно останалото мляко и бъркайте непрекъснато. Тестото трябва да добие консистенция на гъста сметана без никакви бучки.
Покрийте купата и охладете около 30 минути. Точно преди пържене прибавете коняка.
Загрейте добре малък тиган и го намажете с олио. Сипете около 1 с.л. от тестото и разклатете, за да се разлее равномерно по дъното.
Оставете на огъня за 1 минута, после с плоското острие на ножа обърнете палачинката и изпържете и от другата страна.
Прехвърлете я в затоплена чиния. По същия начин изпържете останалите.
Поднесете ги топли с разбита сметана и ягодов мармалад.
Коментари