Начин на приготвяне
Приготвяме сиропа, като в касерола наливаме вода (500 мл) и прибавяме ванилия (1 пакетче), а също и захар кристална (8 с.л.). Посочените количества на продуктите са за много сиропирани блатове за торта. Който не харесва много сироп, може да намали количеството на съставките за сиропа.
Сваряваме захарен сироп, докато се разтопи захарта и като, заври сиропът, дръпваме съда от котлона. Капваме няколко капки течна есенция ром.
Разбъркваме и оставяме сиропа да се охлажда. Разбиваме охладената сладкарска течна сметана (500 мл) с миксер, докато се сгъсти добре.
В подходяща голяма чиния слагаме блат. С четка напояваме със захарен сироп. Намазваме с разбитата сметана. Отново слагаме блат, сироп и сметана и така оформяме цялата сметанова торта.
Отгоре украсяваме с нарязани на тънки колелца банан и захарни фигурки. Много вкусна торта, с лек вкус и много бързо се приготвя.