Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Пиле с картофи и бира в гювеч

Пиле с картофи и бира в гювеч

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Пиле с картофи и бира в гювеч13 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр. (1. 7 кг)
  • морска сол - 2 к.ч.
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 1 бр.
  • печурки - 7 - 8 бр. дребни
  • чесън - 3 цели глави
  • масло - 70 г (половин пакетче от 125 г)
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 2 ч.л. и кимион
  • чубрица - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • бира - 200 мл
  • вода - 100 мл
  • олио - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства, измива и с остър нож се надупчва на няколко места. Прехвърля се в кофа или тенджера със студена вода и се добавя морската сол. Водата се разбърква, докато солта се разтвори. Оставя се минимум за 6 часа или за цяла нощ на хладно. След това се измива и отцежда.

С половината от маслото се натриват дъното и стените на гювеча.

Картофите и моркова се обелват и нарязват на едри парчета. Прехвърлят се в гювеча. Гъбите се измиват и също се прехвърлят цели в гювеча.

Пилето се натрива отвътре и отвън със сместа от червен пипер, сол, черен пипер, кимион и ронената чубрица. В кухината му се слага едната цяла глава чесън, обелена само от най-външните листа. Другите две глави чесън, също почистени от външните люспи се прехвърлят в гювеча при останалите продукти. Налива се водата и бирата и отгоре върху зеленчуците се слага пилето, легнало по корем върху тях. Върху него се нарежда останалото масло, нарязано на тънки филии и всичко се полива с олиото.

Гювечът се захлупва и се слага в студена фурна.

Фурната се включва на 200 градуса и включен вентилатор и след около 45 минути се намалява на 180 градуса. Общо пилето се пече около 2 часа. 30-40 минути преди да е готово, се обръща по гръб и гювечът се похлупва и връща във фурната.

След като печеното пиле е готово, фурната се изключва и гювеча се оставя в изключената вече фурна за поне 15 минути.

Печеното пиле се сервира разделено на порционни парчета, гарнирано с печени зеленчуци и полято с отделилия се в гювеча сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: