Начин на приготвяне
Пилето се почиства, измива и с остър нож се надупчва на няколко места. Прехвърля се в кофа или тенджера със студена вода и се добавя морската сол. Водата се разбърква, докато солта се разтвори. Оставя се минимум за 6 часа или за цяла нощ на хладно. След това се измива и отцежда.
С половината от маслото се натриват дъното и стените на гювеча.
Картофите и моркова се обелват и нарязват на едри парчета. Прехвърлят се в гювеча. Гъбите се измиват и също се прехвърлят цели в гювеча.
Пилето се натрива отвътре и отвън със сместа от червен пипер, сол, черен пипер, кимион и ронената чубрица. В кухината му се слага едната цяла глава чесън, обелена само от най-външните листа. Другите две глави чесън, също почистени от външните люспи се прехвърлят в гювеча при останалите продукти. Налива се водата и бирата и отгоре върху зеленчуците се слага пилето, легнало по корем върху тях. Върху него се нарежда останалото масло, нарязано на тънки филии и всичко се полива с олиото.
Гювечът се захлупва и се слага в студена фурна.
Фурната се включва на 200 градуса и включен вентилатор и след около 45 минути се намалява на 180 градуса. Общо пилето се пече около 2 часа. 30-40 минути преди да е готово, се обръща по гръб и гювечът се похлупва и връща във фурната.
След като печеното пиле е готово, фурната се изключва и гювеча се оставя в изключената вече фурна за поне 15 минути.
Печеното пиле се сервира разделено на порционни парчета, гарнирано с печени зеленчуци и полято с отделилия се в гювеча сос.
Добър апетит!