Начин на приготвяне
Разбийте с миксер на бързи обороти размекнатото масло със захарта, прибавете едно по едно яйцата и разбивайте още 5 мин.
Прибавете разбърканата с малко хладко мляко и лъжичка захар мая, останалото мляко и брашното, смесено с настърганата лимонова кора и солта.
Продължавайте да бъркате с дървена лъжица, докато тестото за козунак започне да се отделя от съда и оставете да почива 30 мин.
Намажете кексова форма с чашка с бучка масло и поръсете с едро нарязани ядки.
Изсипете тестото, в което сте добавили стафидите, предварително измити и натопени в ром, портокаловите корички и смокините и го оставете отново да почива 30 мин.
Сложете козунака във фурната, включете я на 150 градуса и печете, като десетина минути, преди да е готов, изключете фурната.
Смесете рома, портокаловия сок и захарта, бъркайте, докато сместа се сгъсти и побелее и намажете изстиналия козунак.