Бърз козунак с глазура

14/03/2019
  • Приготвяне40 мин.
  • Готвене65 мин.
  • Общо105 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо15
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • масло - 70 г краве
  • масло - 1 бучка, краве - за намазване
  • яйца - 3 бр.
  • мляко - 3 к.ч. прясно
  • мая - 20 г
  • ядки - ½ ч.ч орехови, бадемови, едро нарязани
  • стафиди - 1 к.ч.
  • смокини - 3 бр. от сладко, нарязани
  • лимонова кора - 2 с.л, настъргана
  • портокалови корички - 3 с.л.
  • ром - 2 с.л.
  • захар - 1 к.ч. препълнена, кристална
  • сол - 1 щипка
  • За глазурата
  • пудра захар - 2 к.ч.
  • портокалов сок - 3 с.л.
  • ром - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте с миксер на бързи обороти размекнатото масло със захарта, прибавете едно по едно яйцата и разбивайте още 5 мин.

Прибавете разбърканата с малко хладко мляко и лъжичка захар мая, останалото мляко и брашното, смесено с настърганата лимонова кора и солта.

Продължавайте да бъркате с дървена лъжица, докато тестото за козунак започне да се отделя от съда и оставете да почива 30 мин.

Намажете кексова форма с чашка с бучка масло и поръсете с едро нарязани ядки.

Изсипете тестото, в което сте добавили стафидите, предварително измити и натопени в ром, портокаловите корички и смокините и го оставете отново да почива 30 мин.

Сложете козунака във фурната, включете я на 150 градуса и печете, като десетина минути, преди да е готов, изключете фурната.

Смесете рома, портокаловия сок и захарта, бъркайте, докато сместа се сгъсти и побелее и намажете изстиналия козунак.
подобни рецепти тук

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар