Начин на приготвяне
Почистваме рибата от вътрешностите, маха се главата, опашката и гръбните перки и много хубаво се измива под течаща студена вода. Оставя се да се изцеди за кратко в гевгир. От долната страна, на приблизително три сантиметра от края на опашката се прави прорез, за да може и там да се осоли от солния разтвор.
В подходящ съд - йена или емайлирана тенджера се налива три литра вода. В нея се добавя солта, разбърква се, за да се разтвори по-бързо.
Скумриите се потапят в солния разтвор, захлупват се и се оставят в хладилник за една нощ (12 часа).
На следващия ден се изваждат от водата, изплакват се и се потапят в нов солен разтвор за още 12 часа.
След това се изцеждат на хладно за 2-3 часа, всяка скумрия се завива в пергаментова хартия и се съхранява в хладилник.
Коментари