Ezine.bg»Рецепти»Риба»Осолена риба»Пресносолна скумрия

Пресносолна скумрия

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Пресносолна скумрия
Снимка: Чародейката
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Мезе, което всеки може лесно да си приготви - трябват само сол и ....мерак"

Необходими продукти

  • скумрия - 2 бр. по - едра (всяка по минимум 500 г)
  • морска сол - 300 г (3 ч.ч.) смляна
  • вода - 3 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме рибата от вътрешностите, маха се главата, опашката и гръбните перки и много хубаво се измива под течаща студена вода. Оставя се да се изцеди за кратко в гевгир. От долната страна, на приблизително три сантиметра от края на опашката се прави прорез, за да може и там да се осоли от солния разтвор.

В подходящ съд - йена или емайлирана тенджера се налива три литра вода. В нея се добавя солта, разбърква се, за да се разтвори по-бързо.

Скумриите се потапят в солния разтвор, захлупват се и се оставят в хладилник за една нощ (12 часа).

На следващия ден се изваждат от водата, изплакват се и се потапят в нов солен разтвор за още 12 часа.

След това се изцеждат на хладно за 2-3 часа, всяка скумрия се завива в пергаментова хартия и се съхранява в хладилник.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Чародейката
Чародейката
Естествено става въпрос за сурово яйце :)
28.05.2019 09:55
3
Чародейката
Чародейката
300 гр. морска сол на 3 литра вода е съотношението. След 12 часа се прави нов солен разтвор. Ако желаете, може да направите тест на саламурата с помощта на малко (размер М) яйце. Потапяте го в готовата саламура, и ако е достатъчно солена трябва да се покаже малко от яйцето на повърхността (колкото 5 стотинки).
28.05.2019 09:54
3
Анонимен
Анонимен
Не е посочено солта разделя ли се за двете вечери по 150гр или всяка вечер по 300 гр.
13.02.2019 22:57
3