Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Зеленчукова мусака

Зеленчукова мусака

Зеленчукова мусака
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вкусна мусака в зеленчуков вариант, подходяща за всички, на които не им се хапват месни продукти"

Необходими продукти

  • лук - 1 глава
  • тиквички - 1/2 бр.
  • картофи - 4 бр.
  • гъби - 5 бр.
  • ориз - 1 ч.ч. Баланс
  • домати - 6 с.л. пасирани
  • олио - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер - 1 к.л.
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко мазнина направо в тавата за печене. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички, след тях нарязаните на дребно гъби. След като омекнат, се слагат картофите, нарязани на не много дребни кубчета, и измитият ориз.

Налива се около половин чаена чаша вода и се оставя така, докато оризът набъбне. Ястието се разбърква, прибавят се доматите, овкусява се със сол и черен пипер. Накрая се поръсва с нарязан на ситно пресен магданоз и се долива около още две чаши вода.

Мусаката с ориз се разбърква и се слага да се пече във фурната на 200 градуса. Когато е почти готова, се залива със заливка за мусака, приготвена от разбити яйца със кисело мляко и брашно.

Мусаката се връща отново във фурната и се допича, докато заливката придобие приятен златист загар.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какви картофи при диабет???
13.09.2022 10:46
Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
Изглежда страхотно-апетитно :)
06.01.2019 19:44