Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко мазнина направо в тавата за печене. Прибавят се нарязаните на кубчета тиквички, след тях нарязаните на дребно гъби. След като омекнат, се слагат картофите, нарязани на не много дребни кубчета, и измитият ориз.
Налива се около половин чаена чаша вода и се оставя така, докато оризът набъбне. Ястието се разбърква, прибавят се доматите, овкусява се със сол и черен пипер. Накрая се поръсва с нарязан на ситно пресен магданоз и се долива около още две чаши вода.
Мусаката с ориз се разбърква и се слага да се пече във фурната на 200 градуса. Когато е почти готова, се залива със заливка за мусака, приготвена от разбити яйца със кисело мляко и брашно.
Мусаката се връща отново във фурната и се допича, докато заливката придобие приятен златист загар.
Коментари