Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от картофи, ориз и домати

Мусака от картофи, ориз и домати

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • картофи - 700 - 800 г
  • ориз - ½ ч.ч.
  • домати - 6 бр.
  • лук - 2 глави
  • растително масло - ½ ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр
  • прясно мляко - 1 ч.ч. (или кисело)
  • кашкавал - 50 - 60 г
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените картофи се нарязват на филии и се полуизпържват в маслена баня.

Изваждат се и в същата мазнина се изпържват лукът, нарязан на ситно, и оризът, докато стане прозрачен.

Прибавят се 2 домата, нарязани на дребно, и малко вода.

Сместа се посолява и се отдръпва от огъня, когато оризът попие течността.

Останалите домати се нарязват на филии.

Половината от тях се нареждат на дъното на намазана с мазнина тавичка.

Върху тях се нареждат половината от картофите и се разстила оризова смес.

Над нея се нареждат последователно останалите картофи и домати.

Мусаката се запича леко, наръсва се с магданоз, и се залива със смес от половината яйца и мляко, разбити с малко сол и черен пипер, след което се пече до зачервяване.

От брашното, запържено в малко мазнина, останалото мляко и яйца се приготвя гъст сос, който се изсипва върху почти готовото ястие и се наръсва с настърган кашкавал.

Ястието се изважда от фурната, когато заливката добие светло-жълт цвят, и се поднася със салата според сезона.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: