Начин на приготвяне
Обелените картофи се нарязват на филии и се полуизпържват в маслена баня.
Изваждат се и в същата мазнина се изпържват лукът, нарязан на ситно, и оризът, докато стане прозрачен.
Прибавят се 2 домата, нарязани на дребно, и малко вода.
Сместа се посолява и се отдръпва от огъня, когато оризът попие течността.
Останалите домати се нарязват на филии.
Половината от тях се нареждат на дъното на намазана с мазнина тавичка.
Върху тях се нареждат половината от картофите и се разстила оризова смес.
Над нея се нареждат последователно останалите картофи и домати.
Мусаката се запича леко, наръсва се с магданоз, и се залива със смес от половината яйца и мляко, разбити с малко сол и черен пипер, след което се пече до зачервяване.
От брашното, запържено в малко мазнина, останалото мляко и яйца се приготвя гъст сос, който се изсипва върху почти готовото ястие и се наръсва с настърган кашкавал.
Ястието се изважда от фурната, когато заливката добие светло-жълт цвят, и се поднася със салата според сезона.