Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка за празник

Питка за празник

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Питка за празник
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Един празник не може да мине без питка на трапезата"

Необходими продукти

  • вода - 150 мл хладка
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 3 бр., 1 жълтък за намазване отгоре
  • масло - 3 с.л.
  • мая - 30 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • семена - за поръсване
  • масло - 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се натрошава в хладка вода със захарта и когато бухне се замесва средно меко с останалите продути.

Оставя се да втаса 40 минути на топло. Разделя се на 16 топки, оставя се още 10 минути да почине тестото.

Всяко топче се дърпа на обла питка с големина на чиния, намазва се с масло и навиваме на руло, усуква се и връзваме на възел. Нареждат се по стените на тавата.

В средата се навиват на охлювчета. Оставяме за още 20 минути, намазва се с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена.

Печем празничната питка при 180 градуса за 40 минути до златисто. Изважда се, намазваме с масло, покрива се с кърпа. Весели празници!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: