Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Новогодишна питка Слънце

Новогодишна питка Слънце

Новогодишна питка Слънце3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"И най-намусеният гост би се усмихнал при вида на питка Слънце, която ще сервираме за Новогодишната вечер"

Необходими продукти

  • жива мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 500 - 600 г
  • масло - 75 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за една малка питка. Първо се активира маята. За целта прясното мляко се затопля и в него се натрошава маята, заедно с една супена лъжица захар. Оставя се настрани, за да шупне.

През това време се разбват в купа едното яйце и белтъкът на второто. Прибавят се киселото мляко и олиото, след което сместа се разбърква отново. Брашното се пресява. Прибавя му се солта и в средата му се оформя кладенче. В него се изсипват шупналата мая и разбитите яйца.

Замесва се гладко и меко тесто. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се разделя на две малки и една голяма топка.

Едната малка топка се дооформя и поставя в средата на подмазана и набрашнена тава. Втората малка топка се разточва на тънка кора и се реже с резачка като мрежа.

Мрежата се поставя върху топката в тавата. Излишното тесто се изрязва и слага при останалата голяма топка. Тя от своя страна се разделя на три еднакви къса. Всеки къс се разточва на дълга лента. Вска лента се намазва с краве масло, след което лентите се поставят една върху друга и навиват на руло.

Рулото се поставя в тавата около топката в средата на тавата. С помощта на остър нож се рарязва рулото, но не докрай на еднакви части. Всяка част се подвива на една страна(без да се откъсва). Оформената питка Слънце се оставя отново да втаса.

Намазва питката се с останалия жълтък и се поставя да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: