Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Плакия от домати с моркови и лук

Плакия от домати с моркови и лук

Плакия от домати с моркови и лук2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • керевиз - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави
  • домата - 5 - 6 бр.
  • масло - ½ ч.ч. Растително
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • брашно - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • магданоз
  • оцет
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Керевизът се обелва и се нарязва на филийки. Морковите и лукът се нарязват на дребно.

Половината домати се обелват и се нарязват на ситно. В половината растително масло се прибавят последователно и се задушават на тих огън до омекване лукът, морковите, керевизът и доматите, като от време на време се прибавя по малко гореща вода.

Изсипват се в тава и към тях се прибавят подправките (дафинов лист, черен пипер), скилидките чесън, оцет и сол на вкус. Заливат се с кашица от размитото в студена вода брашно и се покриват с филии от останалите домати и ситно нарязан магданоз.

Ястието плакия се поръсва с останалото растително масло, покрива се с резенчетата от лимона (без кората и семките) и се пече 30 мин. в умерена фурна.

Поднася се, след като се охлади.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: