Сух грах плакия

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447840326
24/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Грах плакия - простичко, но вкусно - хапваме с удоволствие"

Необходими Продукти

  • грах - 2 ч.ч.
  • масло - ½ ч.ч. олио
  • лук - 2 - 3 глави
  • моркови - 1 бр.
  • керевиз - 1 резен
  • домати - 5 - 6 бр. (или 1 супена лъжица доматено пюре)
  • брашно - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • магданоз
  • оцет
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Попареният отцеден и след това накиснат в студена вода за една нощ грах се подгрява бавно и се вари заедно с лука, керевиз, моркова, дафиновия лист и черен пипер до омекване.

Като омекне, се излива в тавичка и се посолява. Върху ястието се нареждат резени от доматите или се слага размитото в малко вода доматено пюре.

Прибавят се резени от обеления и почистен от семето лимон, наръсва се с магданоз и се залива с растителното масло.

Отделно брашното се размива в студена вода и се прибавя към ястието. Пече се в силна фурна около 30 мин.

Преди поднасянето тази плакия може да се подправи със счукан сол и оцет чесън.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: