Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като в купата, в която ще месим, сипваме кисело мляко (1/2 ч.ч.) и сода (1 щипка). Разбъркваме и слагаме сол (1 ч.л.), мая суха (1 пакетче) и наливаме прясно мляко (1 ч.ч.) и вода (1 ч.ч.) леко затоплени.
Също така наливаме разтопена, охладена мас (1/2 ч.ч.). Прибавяме олио (3 с.л.), оцет (1 к.л.) и разбито яйце (1 бр.). Разбъркваме и постепенно прибавяме брашно и замесваме меко, нелепнещо тесто. Завиваме с найлон и оставяме тестото да втаса.
Втасалото тесто отново премесваме и отново оставяме да втаса хубаво. Готовото тесто правим на топки, като едната е малко по-голяма за средата на тутманика. Всяка топка разточвам , но не много тънко. В купичка смесваме яйце (1 бр.) и белтък (1 бр.). Всяка кора намазваме с яйце.
Слагаме малко разтопена мас и поръсваме с натрошено сирене. В средата оформяме кората на топка. Другите кори навиваме на рулца, леко усукваме и подреждаме около средата. Така правим тутманика като питка. Като оформим тутманика, оставяме да втаса хубаво, като завиваме с намазан с олио найлон, да не залепне.
Като втаса намазваме внимателно с четка отгоре с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко. Поливаме и с малко разтопена мас, поръсваме със сусам и печем в нагрята на 170-180 градуса фурна до златисто. Преди да извадим от фурната, намазваме с четка с вода и оставяме във фурната за още минута да омекне.
Когато нашия Тутманик със сирене и яйца се изпече и го извадим от фурната, намазваме отгоре с парче краве масло.