Tутманик със сирене и яйца

18/12/2018
Илияна Димова
отИлияна ДимоваЕнтусиаст90783
"Има много причини да ставате рано сутрин, но този тутманик със сирене и яйца е сред най-основателните от тях "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене55 мин.
  • Общо85 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо347
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като в купата, в която ще месим, сипваме кисело мляко (1/2 ч.ч.) и сода (1 щипка). Разбъркваме и слагаме сол (1 ч.л.), мая суха (1 пакетче) и наливаме прясно мляко (1 ч.ч.) и вода (1 ч.ч.) леко затоплени.

Също така наливаме разтопена, охладена мас (1/2 ч.ч.). Прибавяме олио (3 с.л.), оцет (1 к.л.) и разбито яйце (1 бр.). Разбъркваме и постепенно прибавяме брашно и замесваме меко, нелепнещо тесто. Завиваме с найлон и оставяме тестото да втаса.

Втасалото тесто отново премесваме и отново оставяме да втаса хубаво. Готовото тесто правим на топки, като едната е малко по-голяма за средата на тутманика. Всяка топка разточвам , но не много тънко. В купичка смесваме яйце (1 бр.) и белтък (1 бр.). Всяка кора намазваме с яйце.

Слагаме малко разтопена мас и поръсваме с натрошено сирене. В средата оформяме кората на топка. Другите кори навиваме на рулца, леко усукваме и подреждаме около средата. Така правим тутманика като питка. Като оформим тутманика, оставяме да втаса хубаво, като завиваме с намазан с олио найлон, да не залепне.

Като втаса намазваме внимателно с четка отгоре с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко. Поливаме и с малко разтопена мас, поръсваме със сусам и печем в нагрята на 170-180 градуса фурна до златисто. Преди да извадим от фурната, намазваме с четка с вода и оставяме във фурната за още минута да омекне.

Когато нашия Тутманик със сирене и яйца се изпече и го извадим от фурната, намазваме отгоре с парче краве масло.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар