Начин на приготвяне
На доматите се отрязват капачета, издълбават се с лъжичка, обръщат се да се отцедят, а след това се посоляват и се наръсват с щипка черен пипер.
Вътрешността от доматите се претрива през сито.
Отделя се 1 чаена лъжичка масло и с нея се намазва малка тавичка (или съд от огнеупорно стъкло). Останалото масло се стопява и в него се запържва брашното до светложълт цвят.
Запръжката се разрежда със студеното прясно мляко и сока от претритата вътрешност на доматите, посолява се и се кипва, като се разбърква.
Сосът се оттегля и се застройва с жълтъците на яйцата, а белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят, като сосът се охлади.
Прибавя се настърганият кашкавал и нарязаното на малки кубчета сирене. Доматите се нареждат в подготвената тавичка, пълнят се с плънката, а остатъкът от нея се излива върху доматите.
Пекат се 20 мин. Наръсват се с магданоз.