Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени домати»Пълнени домати с яйца и сирене

Пълнени домати с яйца и сирене

Пълнени домати с яйца и сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • домати - 8 - 12 бр.
  • краве масло - 60 г
  • брашно - 2 с.л.
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • кашкавал - 50 г
  • сирене - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • черен пипер
  • магданоз
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На доматите се отрязват капачета, издълбават се с лъжичка, обръщат се да се отцедят, а след това се посоляват и се наръсват с щипка черен пипер.

Вътрешността от доматите се претрива през сито.

Отделя се 1 чаена лъжичка масло и с нея се намазва малка тавичка (или съд от огнеупорно стъкло). Останалото масло се стопява и в него се запържва брашното до светложълт цвят.

Запръжката се разрежда със студеното прясно мляко и сока от претритата вътрешност на доматите, посолява се и се кипва, като се разбърква.

Сосът се оттегля и се застройва с жълтъците на яйцата, а белтъците се разбиват на твърд сняг и се прибавят, като сосът се охлади.

Прибавя се настърганият кашкавал и нарязаното на малки кубчета сирене. Доматите се нареждат в подготвената тавичка, пълнят се с плънката, а остатъкът от нея се излива върху доматите.

Пекат се 20 мин. Наръсват се с магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: