Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Прясно зеле по ловджийски

Прясно зеле по ловджийски

Прясно зеле по ловджийски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
190 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • зеле - 1 бр.
  • картофи - 1 кг
  • гъби - 250 г
  • краве масло - 90 г
  • брашно - 2 с.л.
  • бульон - 2 - 3 ч.ч. зеленчукова отвара (или подсолена вода)
  • сол
  • червен пипер
  • лимонена киселина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените картофи се полусваряват в подсолена вода. Едро нарязаните гъби се задушават в малко мазнина и вода.

Зелето, също нарязано на едро, се попарва с кипяща подсолена и подкиселена вода, а после се отцежда и се изстисква.

В дълбок съд, намазан с мазнина (или наредени филии от пушени гърди), се нареждат на последователни пластове половината зеле, гъбите, картофите и останалото зеле.

От останалата мазнина и брашното се приготвя светла запръжка, която се разрежда със зеленчукова отвара (или водата).

Полученият сос се подправя на вкус със сол и киселина, оцветява се с червения пипер и се кипва.

Ястието се залива със соса и се пече в умерена фурна, докато омекне зелето и гозбата се сгъсти. Поднесете приготвеното Прясно зеле по ловджийски, докато е още топло.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: