Начин на приготвяне
Телешкото шкембе (500 г, може да сложим и повече) измиваме добре. Слагаме в тенджера и заливаме с вода. Сипваме чаена лъжичка сода за хляб и наливаме оцет (1/2 к.ч.). Оставяме шкембето така във водата за 30 минути.
После изливаме водата, наливаме при шкембето чиста топла вода и сипваме сода за хляб (1 к.л.). Слагаме на котлона и варим за 5-10 минути без капак. Като поври, изливаме водата, измиваме хубаво шкембето и нарязваме на няколко средни по размер парчета.
Отново заливаме с чиста топла вода и вече слагаме да сварим в по-голяма тенджера с капак. Варим шкембето, да омекне хубаво за приблизително 1 и 1/2 или 2 часа. По време на варене, може да доливаме топла вода. Когато шкембето е добре увряло, трябва да имаме приблизително 2 литра бульон.
Готовото шкембе, изваждаме от бульона и нарязваме на ситни парченца и връщаме в бульона и посоляваме. В отделен съд в олио (3 с.л.) и масло краве (1 с.л.), запържваме брашно (2 с.л.), червен пипер (1 с.л.) и черен пипер (1 к.л.).
Получената запръжка, разреждаме с бульон от шкембето и като се разреди, изливаме в шкембе чорбата. Който харесва с повече гъстота да е чорбата, може да сложи повече брашно по вкус.
Наливаме и затоплено прясно мляко (1ч .ч.) и възваряваме без капак още няколко минути. Сервираме шкембе чорбата с люта пиперка и със смесени оцет и чесън.