Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Традиционна рецепта за шкембе чорба

Традиционна рецепта за шкембе чорба

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148572563210
Традиционна рецепта за шкембе чорба
Снимка: Илияна Димова
1 / 5
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
3
"Думите са напълно излишни, когато имаме рецептата за традиционната шкембе чорба - можем само да пожелаем чудесен апетит"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г шкембе
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л. или повече по вкус
  • черен пипер - 1 к.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • краве масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • чушки - люта пиперка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото шкембе (500 г, може да сложим и повече) измиваме добре. Слагаме в тенджера и заливаме с вода. Сипваме чаена лъжичка сода за хляб и наливаме оцет (1/2 к.ч.). Оставяме шкембето така във водата за 30 минути.

После изливаме водата, наливаме при шкембето чиста топла вода и сипваме сода за хляб (1 к.л.). Слагаме на котлона и варим за 5-10 минути без капак. Като поври, изливаме водата, измиваме хубаво шкембето и нарязваме на няколко средни по размер парчета.

Отново заливаме с чиста топла вода и вече слагаме да сварим в по-голяма тенджера с капак. Варим шкембето, да омекне хубаво за приблизително 1 и 1/2 или 2 часа. По време на варене, може да доливаме топла вода. Когато шкембето е добре увряло, трябва да имаме приблизително 2 литра бульон.

Готовото шкембе, изваждаме от бульона и нарязваме на ситни парченца и връщаме в бульона и посоляваме. В отделен съд в олио (3 с.л.) и масло краве (1 с.л.), запържваме брашно (2 с.л.), червен пипер (1 с.л.) и черен пипер (1 к.л.).

Получената запръжка, разреждаме с бульон от шкембето и като се разреди, изливаме в шкембе чорбата. Който харесва с повече гъстота да е чорбата, може да сложи повече брашно по вкус.

Наливаме и затоплено прясно мляко (1ч .ч.) и възваряваме без капак още няколко минути. Сервираме шкембе чорбата с люта пиперка и със смесени оцет и чесън.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: