Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе чорба»Шкембе чорба - Вариант 2

Шкембе чорба - Вариант 2

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Шкембе чорба - Вариант 21 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Оказва се, че има десетки варианти за приготвянето на шкембе чорба и всички до един са вкусни"

Необходими продукти

  • агнешко шкембе - 1 бр.
  • свински крака - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • олио - 1 сл.
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл.
  • чесън
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре изчистеното и измито шкембе и опърлените и измити свински крачета се варят с нужното количество вода и сол докато омекнат.

Изваждаме шкембето от съда и го нарязваме на ивици или накълцваме на средни парчета. Обезкостяваме крачетата, а месото нарязваме на ситни парчета.

Прецеждаме бульона.

Запържваме ситно нарязания лук, брашното и червения пипер. Запържените продукти разреждаме с прецедения бульон, добавяме прясното мляко. Варим още 10 минути и слагаме в нея нарязаното шкембе и месото от свинските крачета.

Застройваме чорбата с яйца и малко оцет.

По желание при сервирането се слага в отделен съд счукан чесън разреден с оцет.

Рейтинг

4.1
510
410
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Магдалена
Магдалена
Аз не виждам в продуктите да е споменато брашно.колко да сложа?
31.03.2014 17:56
Валери
Валери
Свински крачета и турска рецепта май не се връзват, а?
Аз пък слагам при шкембето, докато се вари, една глава лук, разцепена до някъде на 4 части, която после изхвърлям, а също така и голям телешки (свински) кокал с мозъка.
19.09.2013 15:26
9
нанси
нанси
ние също приготвяме шкембе чорба като Иван Иванов ,такива яйца и разни крака ..това е турска рецепта
12.04.2013 16:37
4
1
Иван Иванов
Иван Иванов
Здравеейте, ако се сложи краченца, лук и др. си отива към пача, вкусно е, но за шкембе чорбата си има правила.
1-сварява се шкембето докато се изпари почти водата.
2-прецежда се и се нарязва.
3-сварява се млякото и се остава да изстине до хладко и се прибавя към бульона, заедно с шкембето.
3-олио и масло се запържват в тигана и се отделят от топлия котлон, като се добавя червения пипер/запържва се във въздуха
4-мазнината с червения пипер се сипва към вече ДОБРЕ ОХЛАДЕНИЯ бульон/бульон, мляко и шкембе/ за да не почернее млякото.
5-чесъна и оцета е добре да се разредят с малко водичка за да не се пресича млякото, ако е вряло.
ДА ВИ Е СЛАДКО.
03.07.2011 16:30
21
3
лъчезар
лъчезар
Като не можеш да правиш шкембе чорба, питай. Слагаш няколко вида шкембе. Едно дава аромат, друго тлъстинка и така нататък. Мляко вода 1:1. И сега истинската подправка, настъргани моркови и лук се пържат в олио, след което се прецежда олиото, то е подправката. Истинското и вкусно шкембе е жълто, а не червено, без яица и други щуротии. Опитай и ще си поговорим. Не забравяй оцет, чесън и сол.
18.05.2011 16:34
10
3