Соленки със сирене, яйца и прясно мляко

27/11/2018
Илияна Димова
отИлияна ДимоваЕнтусиаст122998
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене45 мин.
  • Общо75 мин.
  • Порции5
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 571
  • Преглеждания за месеца77
  • Преглеждания за седмицата31
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • За тестото
  • яйца - 1 бр. прясно
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • оцет - няколко капки
  • масло - 30 г разтопено
  • олио - 2 - с.л.
  • брашно - около 500 - 600 г бяло
  • За плънка
  • сирене
  • масло - разтопено
  • яйца - 1 смесено с олио
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцето (1 бр.) и към него наливаме затоплено прясно мляко (300 мл). Прибавяме прясна мая (1/2 кубче), сол (1 ч.л.), захар (1 к.л.), оцет (няколко капки), разтопено масло (30 г) и олио (2 с.л.). Разбъркваме хомогенно и сипваме постепенно бяло брашно, колкото е необходимо, да получим еластично тесто.

Завиваме тестото с найлоново фолио и след 15-20 минути разделяме на 2-3 топки. Всяка намазваме с олио.

Разточваме на кора (може да ръсим брашно, за да не лепи). Нарязваме разточените кори на квадратни или правоъгълни парчета. Намазваме ги с разтопено краве масло и с разбито яйце, смесено с щипка сол и малко олио.

До средата всяко от парчетата нарязваме на малки лентички, а в основата, където не сме срязали, слагаме натрошено сирене. Навиваме на соленки.

Слагаме в тава върху хартия за печене, намазана с олио. Всяка соленка, мажем с разбито яйце и поръсваме със сусам.

Печем нашите соленки със сирене в нагрята на 180 градуса фурна до златисто.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар