Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Пухкави милинки със специална заливка

Пухкави милинки със специална заливка

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Пухкави милинки със специална заливка
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"И милинки ще направим, и с вкусна заливка ще ги залеем, пръстите ще си оближете"

Необходими продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 2 ч.л. суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
  • олио - 5 с.л.
  • краве масло - 20 г
  • яйца - 2 бр
  • брашно - бяло
  • сирене - 300 г
  • олио - смесено с масло
  • За заливка
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто за милинки, като разбиваме яйце (1 бр.) и белтък (1 бр.). Към тях прибавяме кисело мляко (1 ч.ч.) и леко затоплено прясно мляко (250 мл). Ръсваме захар (1 к.л.) , сол (1 ч.л.), суха мая (2 ч.л.) и наливаме разтопено, охладено краве масло (20 г) и олио (5 с.л.).

Прибавяме натрошено сирене (300 г) и с брашно, колкото е необходимо, замесваме тесто - гладко и нелепнещо. Завиваме тестото и оставяме за 20 минути на стайна температура.

После правим на топки (размери по предпочитание), които намасляваме с разтопено краве масло и олио и слагаме в тава, намазана с олио или върху хартия за печене.

Когато направим всички милинки, оставяме да втасат.

Намазваме с жълтък. Правим запръжка от брашно (1 с.л.), в олио (2 с.л.), краве масло (30 г) и щипка сол, с която намазваме милинките.

Печем в нагрята на 170-180 градуса фурна до готовност.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: