Начин на приготвяне
Измиваме гъбите (350 г или повече), белим ги, отново ги измиваме и ги нарязваме на филийки. Лука (1 бр.) белим и настъргваме. В олио (1/2 к.ч.) слагаме нарязаните печурки. Ръсваме черен пипер на вкус. Разбъркваме гъбите, докато започнат да отделят течност. Прибавяме към тях настърганият лук и задушаваме.
Когато течността изври и останат на мазнина, ръсваме сол, червен пипер (1 ч.л.) и брашно (4-5 ч.л.). Разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (800 мл. приблизително). Прибавяме и риган на вкус.
Варим гъбената яхния до готовност (за 30-35 минути), като може да доливаме вода или да сгъстим с още брашно, разтворено в малко вода. Опитваме за сол и при необходимост посоляваме допълнително. Който харесва, може да подправи и с магданоз. Сервираме яхнията топла.