Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Гъбена яхния с печурки

Гъбена яхния с печурки

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Гъбена яхния с печурки
Снимка: Илияна Димова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Да ви е сладко с тази страхотна гъбена яхния"

Необходими продукти

  • печурки - 350 г пресни
  • лук - 1 бр
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • брашно - 4 - 5 ч.л.
  • риган
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме гъбите (350 г или повече), белим ги, отново ги измиваме и ги нарязваме на филийки. Лука (1 бр.) белим и настъргваме. В олио (1/2 к.ч.) слагаме нарязаните печурки. Ръсваме черен пипер на вкус. Разбъркваме гъбите, докато започнат да отделят течност. Прибавяме към тях настърганият лук и задушаваме.

Когато течността изври и останат на мазнина, ръсваме сол, червен пипер (1 ч.л.) и брашно (4-5 ч.л.). Разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (800 мл. приблизително). Прибавяме и риган на вкус.

Варим гъбената яхния до готовност (за 30-35 минути), като може да доливаме вода или да сгъстим с още брашно, разтворено в малко вода. Опитваме за сол и при необходимост посоляваме допълнително. Който харесва, може да подправи и с магданоз. Сервираме яхнията топла.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: