Ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Каши»Гъбена каша с печурки

Гъбена каша с печурки

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Гъбена каша с печурки
Снимка: Чародейката
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Гъбена каша, която ще поднесете с филийки препечен хляб за обяд и всичко ще бъде наред"

Необходими продукти

  • печурки - 500 г
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 60 г
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 5 - 6 с.л.
  • прясно мляко - 100 мл
  • бульон - 600 мл зеленчуков или гъбен
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - на вкус
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • лимонов сок - сока от половин лимон
  • магданоз - 1/4 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме и измиваме печурките, нарязваме ги на не много ситно.

Лукът и чесънът нарязваме на ситно и го запържваме в дълбок тиган с олиото и маслото.

След това в тигана добавяме печурките, поръсваме със сол и задушаваме още няколко минути, докато се зачервят.

Постепенно се добавя брашното и се запържва при непрекъснато бъркане за половин минута.

Добавя се студеното прясно мляко към брашното и се кипва при непрекъснато бъркане.

Накрая наливаме и зеленчуковия или гъбен бульон, добавяме дафиновия лист, сол и черен пипер на вкус, поръсваме щедро с мащерка. Варим гъбената каша на умерен котлон, докато кашата се сгъсти.

Преди поднасяне на гъбена каша с печурки поливаме с лимоновия сок и поръсваме с магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: