Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Милинки с яйца, сирене и шарена сол

Милинки с яйца, сирене и шарена сол

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Милинки с яйца, сирене и шарена сол
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Замирише ли ви на нещо вкусно и шарена сол, тичайте в кухнята - някой е приготвил от тези милинки"

Необходими продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 600 г
  • сирене - 150 - 200 г
  • заливка
  • мас - 1 с.л. разтопена
  • масло - 2 с.л. разтопено
  • олио - - 50 мл
  • галета - 2 - 3 ч.л.
  • шарена сол - 2 - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да бухне. С останалите продукти се замесва тесто да не лепне и оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си.

От втасалото тесто се късат малки топчета като топки за тенис и се топят в смес от мазнините. Нареждат се в тава 26 см.

Отгоре се поръсва натрошено сирене.

Същата мазнина, където сме топили топките, се загрява в тиган. Сипва се 2- 3 ч.л. галета и бъркаме за минута.

Сваля се от котлона и добавяме шарена сол на вкус. С лъжица се залива всяка топка. Печем милинките в загрята фурна 180 градуса около 35-40 минути, като към края покриваме с фолио.

Сервираме милинките топли с хрупкава коричка и чаша айран.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: