Начин на приготвяне
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко, добавя се захарта и 1-2 с.л. брашно и сместа се оставя покрита със стреч фолио за 10-15 мин, докато се активизира маята.
През това време се смесват киселото мляко, яйцето, водата и солта. След като маята се активира, към маяната смес се добавя другата. Разбърква се добре и се слага постепенно пресятото брашно до образуване на гладко тесто, което се оставя завито със стреч фолио за 30-40 минути.
Когато времето изтече, от тестото се късат топчета (колкото орех) и се подреждат в тава, предварително застлана с хартия за печене.
Милинките се оставят да втасат за още 30 минути. След това се поръсват с натрошено сирене и галета. Разтопеното масло се разбърква със солта и брашното и с получената смес се заливат традиционните милинки.
Слагат се в студена фурна, след което тя се включва на 170 °C. Милинките със сирене се пекат около 40 минути или до придобиване на златист загар.