Начин на приготвяне
Пилето се сварява, обезкостява и накъсва на парченца. Лукът нарязан на полумесеци и гъбите нарязани на парченца се запържват. След като омекнат, се добавят нарязаните краставички и пилешкото месо. Поръсва се с сол, черен пипер и вегета, разбърква се и се отделя от котлона.
Картофите се сваряват, обелват и намачкват на пюре. Добавя се малко от пилешкия бульон или прясно мляко, сол, черен пипер и щипка индийско орехче.
Сместа от пилето и зеленчуците се изсипва в средата на кръгла тава. Около нея се прави венец от картофеното пюре. Заглажда се леко с вилица. Поставя се в загрята фурна (250 С) за 10 мин. Тавата се изважда и отгоре се поръсва с настърган на едро кашкавал. Поставя се във фурната, докато кашкавала се разтопи.
Докато ястието се пече се прави бял сос: Брашното се запържва в олио.Добавя се студен бульон от пилето и малко от саламурата на киселите краставички. Сгъстява се на слаб огън. Поръсва се с черен пипер и чесън на прах. Отделя се от огъня и се добавя връзка ситно нарязан копър.
При сервиране се слага от пилешкото, за гарнитура от картофеното пюре и се полива с малко от соса.