Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Пиле с гъби и картофен венец

Пиле с гъби и картофен венец

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k1k
Пиле с гъби и картофен венец2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4-6

Необходими продукти

  • пилешко месо - 1 цяло пиле
  • лук - 2 глави
  • гъби - 100 гр.
  • кисели краставички - 3 бр.
  • картофи - 1 кг.
  • кашкавал
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • вегета
  • индийско орехче
  • брашно - 2 с.л.
  • бульон - от пилето
  • копър - 1 връзка
  • чесън - на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се сварява, обезкостява и накъсва на парченца. Лукът нарязан на полумесеци и гъбите нарязани на парченца се запържват. След като омекнат, се добавят нарязаните краставички и пилешкото месо. Поръсва се с сол, черен пипер и вегета, разбърква се и се отделя от котлона.

Картофите се сваряват, обелват и намачкват на пюре. Добавя се малко от пилешкия бульон или прясно мляко, сол, черен пипер и щипка индийско орехче.

Сместа от пилето и зеленчуците се изсипва в средата на кръгла тава. Около нея се прави венец от картофеното пюре. Заглажда се леко с вилица. Поставя се в загрята фурна (250 С) за 10 мин. Тавата се изважда и отгоре се поръсва с настърган на едро кашкавал. Поставя се във фурната, докато кашкавала се разтопи.

Докато ястието се пече се прави бял сос: Брашното се запържва в олио.Добавя се студен бульон от пилето и малко от саламурата на киселите краставички. Сгъстява се на слаб огън. Поръсва се с черен пипер и чесън на прах. Отделя се от огъня и се добавя връзка ситно нарязан копър.

При сервиране се слага от пилешкото, за гарнитура от картофеното пюре и се полива с малко от соса.

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка: