Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Тази рецепта коментираха

Анонимен
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Всеки приготвя и вижда по-различен начин нещата
06.05.2016 17:32
Иглика
Иглика
Рецептата дава много вкусен резултат... и е копирана 1:1 от блога на Йоана. Мисля, че е коректно да се споменава първоизточника.
26.08.2015 17:23
5
Ева
Ева
Става много вкусно , както майка ми я прави. Според мен това е оригиналната рецепта , не стига че съм половин гръкиня! Рецептата е страхотна , стига сте се оплаквали :)!
05.06.2013 21:18
6
Васи
Васи
И в крайна сметка каква беше толкова фрапиращата разлика в двете рецепти? Аз съм сигурна, че дори за мусака има 100 различни рецепти, дайте да се скараме коя е правилната :)
05.04.2012 15:21
Рейчал
Рейчал
СЛАДКИШ С ГРИС /ГАЛАКТОБУРИКО-ГЪРЦИЯ/


Необходими продукти
500 грама кори за баница
½ ч.ч. масло за мазане на корите

за крема:
1 литър прясно мляко
1 ½ ч.ч. захар
1 ч.ч. грис /ситен/
5 яйца
3 с.л. масло /немско/
2 ванилии

за сиропа:
3 ½ ч.ч. захар
2 ½ ч.ч. вода
1 ч.л. лимонов сок
1 лимонова кора /настъргана/
Начин на приготвяне
Заваряваме млякото и при непрекъснато бъркане се прибавя грисът до сгъстяване. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, кремът се сваля от огъня и яйчната смес се прибавя постепенно като се разбърква непрекъснато. Добавя се и маслото, бърка се докато се разтопи и кремът се оставя да изстине като се разбърква от време на време, за да не се образува коричка. Намаслява се средна по големина тавичка, застилат се половината от корите, като се намазват с масло една по една и отгоре се насипва равномерно крема. Отгоре се нареждат другите кори също намаслени една по една. Сладкишът се нарязва на квадрати, намазва се обилно с масло, напръсква се с малко вода и се пече в умено загрята фурна за около 30 минути.

Сиропът се приготвя по-рано, за да е изстинал докато се пече сладкиша. Ние не слагаме в соропа лимонов сок и настъргана кора, защото става леко кисел, но Вие може да се придържате към рецептата. След като се изпече сладкиша се полива със изстиналия сироп. Традиционно се сервира на 25 март - Благовещение /Евангелизмос/.
Това е рецептата от гръцката книга
03.04.2012 16:08
11
Домакиня
Домакиня
Тази рецепта мисля да я опитам. Мисля, че ще се получи вкусен сладкиш.
28.10.2011 18:44
Ваня
Ваня
Тези, които критикуват рецептата, моля да напишат както те я знаят. Няма лошо да има още едно мнение.
03.05.2011 14:18
Rosi Trifonova
Rosi Trifonova
На мен рецептата ми изглежда съвсем наред. Баба ми я правеше така, а тя беше половин гъркиня.
17.04.2011 18:19
2
дени
дени
Това няма нищо общо с истинската рецепта на галактобурико. Не пишете глупости когато не знаете рецептата.
17.04.2011 01:13
1
3
didatzeni
didatzeni
Уважаема госпожо Ефросия. Умолявам Ви сърдечно да не опорочавате гръцките рецепти. Това, дето сте писали като рецепта за галактобуреко въобще не отговаря на истинския начин за правене на тоя разкошен сладкиш.
16.11.2010 16:41
3
3
марина
марина
Това определено ще го пробвам.
15.11.2010 17:09