Каквото остана от агънцето стана на Класическа курбан чорба!
22.04.2025 21:27
Анонимен
Класическата курбан чорба не се застройва.Тя е задължително бистра.Обичсйно в нея не се слагат дреболии,а само едри парчета овче или шилешко месо.В народната традиция курбан чорба се готви за големи религиозни селски празници и при християни и мюсюлмани.През летните месеци в курбана се добавят едро нарязан лук,домати и картофи.
12.04.2025 18:51
2
Анонимен
Горе долу налучквате рецептата само че Лука се слага цяла глава и когато е готов курбана се вади дреболиките се поправят и тогава се нарязват а брашно никога не се слага другото е добре.
26.02.2025 20:50
7
Анонимен
Значи, първо подсушаваме, а после слагаме в гореща вода. Ама че тъпотия.
23.02.2025 16:54
1
1
Анонимен
Корбан се приготвя от шилишко или овче месо необходими продукти вода според количеството месо сол ври на умерен огън и майсторлъка е в отправянето за да може сока да остане бистър
07.07.2024 14:46
24
3
Анонимен
Като стигнах до брашното,спрях да чета!
24.06.2022 22:02
23
4
Анонимен
Много е хубава но не се слага гореща а студена вода
13.03.2022 21:13
13
4
Потребител#241046
В допълнение: В курбан или курбан чорба никога не се слагат дреболии. В противен случай си е дроб чорба
11.11.2019 11:10
29
5
2
Анонимен
Глупости
14.12.2024 15:21
Анонимен
да абсолютно е вярно
12.09.2024 00:32
Потребител#241046
Явно никой не прави разлика между "курбан" и "курбан чорба".
Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф.
Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле.
Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.
11.11.2019 11:06
38
16
Анонимен
Класическата курбан чорба е от шилешщко или овче месо. Цялото живитно се разфасова на парчета за порциите. Вари се в голям съд с 6-8 препечени глави лук за цвят и аромат. Нищо друго не се прибавя!
Сварява се, сервира се - обикновено на помени.
23.08.2019 20:27
33
4
Анонимен
Това е класическата курбан чорба!!!!!!!!!!!!Всичко друго е фалш,като много потребители тук!Уважавайте труда на хората,които споделят тук с нас кулинарни рецепти!
05.05.2019 15:53
14
16
Потребител#184033
Харесвам рецептата,но за класически курбан чорба не се застройва с яйце.ако е така, то тогава се нарича чорба от агнешко месо и дреболии
01.04.2017 14:00
40
4
Потребител#178782
Първо съгласна съм с Mariq Veleva и второ до колкото знам яйцето не трябва да се пресече!
25.10.2016 09:43
10
6
1
Nevena
Това е единствената супа, в която яйцето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се пресече!
10.05.2019 23:53
5
Станислав
Това не е курбан, а някаква чорба .... Мария Валева точно е обобщила нещата.
17.08.2015 15:00
39
4
Мдааа
точния, всеки може да си слага всичко, но когато става дума за "класически" тогава мълчим, чули беееееееее
Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф.
Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле.
Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.
Сварява се, сервира се - обикновено на помени.