Пържен ориз се прави от сготвен предварително ориз, отлежал поне 1ден в хладилника. И яйцата се запържват първи, разбъркват се и разкъсват, ориза се прибавя след това и цялата смес се разбърква.
10.12.2022 01:15
3
Геновева
С малко соев сос после е просто супер.
15.01.2019 12:25
Марин
Два пъти вече правя ориза по рецептата,но аз слагам царевица,грах,моркови и днеска добавих и ролца от раци. Получи се много добре.
02.08.2018 10:35
4
Потребител#208481
Лили можеш ли да ни кажеш ли нещо повече за натриевия глутамат? До колкото знам натрий има и в сапуна но глутамат какво е?
07.03.2018 17:39
1
1
К К
Оризът ми е любим!
17.05.2016 21:15
2
2
svilena
uob6te ne se pravi taka purjeniq oriz po kitajski....
03.03.2016 15:55
25
8
Йорданка Тасева
любимият ми ориз по китайски
28.02.2016 18:57
5
Yordan N.
Ni6to ob6to s parjen oriz. Mesoto se zaparjva otdelno.Qicata sa6to se obarkvat,sgotvqt I togava se smesvat s oriza. Svetal soev sos I kitaiska sol 6te pridadat avtenti4nost.
09.02.2016 22:44
25
6
Радомира Михайлова
И аз снощи покрай всички тези коментари се вдъхнових и се пробвах :) Ползвах готов микс след като си приготвих ориза, но заради леда в микса ми се разкисна хубавия ориз (ползвах кафяв).Та следващия път като се захвана ще ползвам само пресни продукти :D Благодаря за съветите и идеите на всички! Особено на Таня!
06.01.2016 09:11
2
2
таня
Ориза се вари в малко вода,2см над ориза трябва да покрива,удобни са съдове с тънки стени и стъклен капак през който наблюдавате когато ориза остане със съвсем малко вода и се показва над водата махате капака (трябва да го направите бързо за да не се изпари водата) и разбърквате ориза внимателно като го повдигате с лъжица откъм стените на тенджерата към средата за да не се мачка,бързо затворете тенджерата и изключете котлона като оставите ориза да доомекне на парата,след 10мин отворете и пак го разбъркайте както първия път(никога не бъркайте с кръгови движения),най-хубавия пържен ориз става когато сварения ориз се остави да съхне,мъжът ми ползва ориз сварен от предния ден,така както го правят азиатците няма нищо общо с нашия начин за варене на ориз,отне ми доста време да се науча но си заслужава.
28.07.2015 12:50
14
Нора
Правя го този ориз,но аз го пържя преди да го варя.Измит го пържа в олио докато започне "да скача"като пуканки и става светло кафяв,след това му слагам 2:1 вода и когато заври,изключвам котлона и го оставям с капак да се задуши.Трябва да се внимава да не изкипи,случва се и това...Става чудесен.Да ви е сладко...!
02.01.2014 19:47
13
ММ
"Оризът се сварява предварително. Изсипва се в предварително сгорещено олио." Още тук не е вярно! След сваряването оризът се оставя поне за 12 часа в хладилник или за няколко часа във фризер. Иначе става на кашав и мазен. Пробвала съм го много пъти, но този "трик" го открих скоро и определено това е начина! Иначе пак ще имате пържен ориз, но той няма да има нищо общо с китайския.
16.09.2013 19:42
11
4
Констатин
Няма да стане така определено...Ще стане баркоч яйцето ще полепне по ориза, блях. Бих го направил по друг начин.
Зваряваме ориза, но да е леко твърдичък и след това го мием със студена вода и леко го осоляваме. В тиган уок запържваме подходящ микс зеленчуци, като овкусяваме леко с соев сос, след като поомекнат ги изваждаме от мазнината и в нея слагаме пилето (предварително овкусено с черен пипер и сол. Когато побелее добавяме и соев сос и пържим до готовност, като внимаваме да на прекалим защото пилето ще стане сухо. Към пилето добавяме ориза и запърваме и него връщаме и зеленчуците и запържваме за още минутка и готово. Принципно се прави кладенче в ориза и там се слага яйцето, но трябва котлона да е много силен. Най-добре да го запържите отделно. Към това бих добавил и гъби запържени отделно с черен пипер и соев сос.
07.08.2013 14:03
27
4
Toni
Много ми харесваше в ресторантите ориза с зеленчуци и се чудех как го правят :).Веднъж видях в един китайски ресторант сварен ориз в торба и прибран в хладилник :).И реших, че може би като спагетите вариш изцеждаш измиваш със студена вода да не залепя, но вариш както и с спагетите преди да се развари.Аз после, слагам месо може всякакво първо запържвам месото до готовност в повечко олио което да поеме и зеленчуците.Аз сам го правила със замразени зеленчуци микс (може и в тези които има и грах, зелен боб или броколи според вкуса ви ), но предимно тай като лятото имаме домашни зеленчуци ползвам най често (лук, морков, зелена и червена чушка, царевица замразена или консерва). Първо към месото добавям лука да си пусне вкуса, после морковите на купчета или според вашия вкус, прясна чушка, царевица, осолявам педи да сложа ориза добавям и соев сос светъл иначе се оцветяват месото и зеленчуците и си губят цвета :).Добавям и чесан на прах за по лесно :) за предпочитане е скелидка пресен още с лука намалявам огъня или дори го спирам особено, ако готвите на ток и добавям ориза и бъркам докато всичко се смеси, по ваш вкус може да добавите или да сложите още соев сос, ако искате чукате едно яйце и продължавате да бъркате :).Ние го правим и без месо за гарнитура към скара или печено на фурна.А за вегетарианци е супер и без месо :).ДОБЪР АПЕТИТ :))
Зваряваме ориза, но да е леко твърдичък и след това го мием със студена вода и леко го осоляваме. В тиган уок запържваме подходящ микс зеленчуци, като овкусяваме леко с соев сос, след като поомекнат ги изваждаме от мазнината и в нея слагаме пилето (предварително овкусено с черен пипер и сол. Когато побелее добавяме и соев сос и пържим до готовност, като внимаваме да на прекалим защото пилето ще стане сухо. Към пилето добавяме ориза и запърваме и него връщаме и зеленчуците и запържваме за още минутка и готово. Принципно се прави кладенче в ориза и там се слага яйцето, но трябва котлона да е много силен. Най-добре да го запържите отделно. Към това бих добавил и гъби запържени отделно с черен пипер и соев сос.