Ezine.bg»Рецепти»Сосове»Доматен сос»Доматен сос с гъби

Доматен сос с гъби

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k1k
Доматен сос с гъби2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Сосът къкри на котлона, а из цялата къща се носи неговият невероятно апетитен аромат"

Необходими продукти

  • домати - 5 - 6 бр.
  • лук - 2 големи глави
  • гъби - 150 г (пресни)
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • целина - 2 - 3 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите и ги нарежете на четвъртинки, след което ги запържете в маслото. Загрейте отделно зехтина и в него запържете до омекване нарязаната целина и лук.

Добавете счукания чесън, обелените и нарязаните на кубчета домати.

Овкусете с ригана, дафиновия лист, захарта, черен пипер и сол. Сложете сместа да кипне, намалете огъня и покрийте с капак.

Задушавайте на бавен огън около 40 минути. Около 10 минути преди края на варенето добавете гъбите.

Свалете соса от котлона и махнете дафиновия лист. Този сос е изключително подходящ за зеленчукови ястия, макарони и спагети.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: