Фурнаджийски питки

ВаленаВаленаНовак
18/07/2012
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции2 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо5 491
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • за закваската
  • мая - 30 г
  • вода - 50 мл топла
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 к.л.
  • брашно - 70 - 80 г
  • за омесване
  • вода - 350 мл топла
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - около 800 - 900 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте съставките за закваската и оставете на топло за около час - до утрояване на обема.След това разбъркайте с останалата топла вода и оцета. Пресейте брашното и сипете сместа в кладенче по средата. Омесете до получаване на топка.

Сложете тестото в купа да втаса на топло за 20-30 минути. Разделете тестото на 2 равни части и от всяка оформете елипсовидна питка с дебелина около

1.5 см. Ако имате специална дъска за печене, поръсете я с брашно и използвайте нея.

В противен случай става и незалепваща тава, отново поръсена с брашно. Оставете питките отново да втасат и с пръст направете дупки по повърхността на всяка. По желание може да добавите малко масло, кашкавал и сирене.

Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20 минути. Готовите питки запарете в кърпа за 10 минути. За да омекне коричката им може да поръсите леко с водичка.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар